Postres de pa


Postres de pa

Si us agraden els dolços, teniu criatures o sovint us sobra pa, teniu tots els números per a no deixar de fer aquestes receptes amb les que, n’estem segurs, us llepareu els dits.

Torradetes de Santa Teresa

Ingredients per a 4 persones: de 12 a 14 llesques de pa de barra de ¼ Kg. del dia abans; ¼ de litre de llet, 2 ous, 3 ó 4 cullerades de sucre, la pell d’1 llimona, 1 culleradeta de canyella en pols; oli.

Temps: 25m.

-Tallarem el pa en llesques de forma esbiaixada.

-En un plat hi batrem els ous, en un altre hi posarem la llet calenta i en un tercer hi barrejarem el sucre amb la canyella i la pell de la llimona, que haurem rentat abans (només la part groga).

-Sucarem les llesques per ambdós cantons, primer en la llet i després en el batut d’ou i les fregirem en oli ben calent, banda i banda.

-Quan estiguin ben rossetes les posarem a escórrer damunt paper secant i encara calentes, les espolsarem amb la barreja de sucre, canyella i pell de llimona per posar-les, definitivament, en una safata de servir.Corresponen a les clàssiques torrijas i són realment esplèndides, tant si es mengen fredes com si es mengen calentes.

 

Torradetes gallegues

Ingredients per a 4 persones: els mateixos que els de la recepta anterior, excepte la llet, que canviarem per la mateixa quantitat de vi negre.]

Temps: 25m.

-Procedirem de la mateixa manera que en la recepta de les torradetes de Santa Teresa amb l’única diferència de sucar-les en el vi en comptes de a la llet.

 

Torradetes sevillanes

Ingredients per a 4 persones: 12 llesques de pa de barra de ¼ Kg. del dia anterior; 2 ous, ¼ de líquid compost de llet i xerès dolç o moscatell, meitat i meitat; oli; mel d’abelles.

Temps: 25m.

-Batrem els ous en un plat, posant la barreja de llet freda i vi en un altre.

-Sucarem les llesques en la combinació de líquids, després a l’ou batut, fregint-ho en oli ben calent fins que quedin daurades.

-Un cop escorregudes damunt de paper secant les posarem en una safata, escampant-hi una culleradeta de mel a cada llesca, només per una cara.

 

Torrades de pa de brioix al licor

Ingredients per a 6 persones: 12 llesques de brioix del dia abans; 3 ó 4 plàtans, 1 llimona, 100 grams de sucre, 100 grams de mantega, 1dl. de licor (el que més us agradi).

Temps: 25m.

-Farem una crema amb la mantega tova i el sucre, amb la que untarem les dues cares de les llesques.

-Pelarem els plàtans, que hauran d’estar al punt, ni massa tous ni massa durs, els tallarem a rodanxes i els ruixarem amb el suc de llimona perquè no s’enfosqueixin.

-Reunirem les llesques de dues en dues, intercalant entre elles les rodanxes de plàtan.

-Ho posarem al forn, damunt d’una safata engrassada lleugerament de mantega, a foc alt i deixarem que s’enrosseixin lleugerament per les dues bandes. Després les passarem a una safata d’acer inoxidable.

-Escalfarem el licor dins d’un cassó; quan comenci a bullir el tirarem pel damunt de les torrades i li calarem foc, en compte de no cremar-nos.

 

Torrades de pa de brioix amb ametlles

Ingredients per a 4 persones: 4 llesques de pa de brioix del dia abans; 80 grams d’ametlla en pols, 60 grams de mantega, 1 cullerada de kirsch, 2 ous, 2 cullerades de sucre en pols, 60 grams de sucre llustre, 35 grams d’ametlla filada.

Temps: 35m.

-Treballarem la mantega, que abans haurem deixat estovar, amb l’ametlla en pols, les 2 cullerades de sucre i el licor, fins aconseguir una massa cremosa.

-Trencarem els ous separant les clares dels rovells, afegint els darrers a la crema anterior i barrejant-ho bé.

-Untarem una de les cares de les llesques amb aquesta preparació i les posarem damunt d’una safata de forn untada lleugerament.

-Muntarem les clares a un punt de neu consistent i li anirem afegint, poc a poc, el sucre llustre.

-Cobrirem les llesques amb la merenga amb l’ametlla filada pel damunt i ho posarem a foc lent durant uns 20 minuts, fins que es dori la superfície.

-Ens les podem menjar tant fredes com calentes.

 

Torrades de formatge cremós amb raïm

Ingredients per a 4 persones: 4 llesques de pa morè de sègol, 200 grams de formatge cremós -Brie, Filadèlfia, etc., 1 cullerada de maizena, 3 cullerades rases de sucre, 1 ou, una pessigada de sal, 1 culleradeta rasa de gingebre mòlt, un tros de mantega, 24 grans de raïm, blanc o negre.

Temps: 20m.

-Batrem en un bol el formatge, la maizena, el sucre i la sal fins que en resulti una pasta cremosa a la qual hi afegirem el rovell de l’ou (guardarem la clara) i el gingebre; tot seguit hi sumarem la clara de l’ou batuda a punt de neu.

-Tindrem els grans de raïm, nets de pell i pinyols, partits per la meitat.

-Untarem una de les cares de les llesques amb la mantega i les posarem al forn uns instants fins que quedin torrades lleugerament; en acabat les untarem amb la barreja anterior a parts iguals, posant-hi al damunt 12 mitges parts de raïm (6 grans) distribuïts de forma regular, enfonsats a la massa.

-Posarem les llesques al forn a gratinar durant uns 10 minuts, més o menys.

 

Torrades franceses

Ingredients per a 4 persones: 8 llesques de pa anglès del dia abans, 2 ous, ¼ de litre de llet, ½ culleradeta de vainilla i ½ de cacau desfet, un pessic de canyella, xocolata ratllada (o bé mel); oli d’oliva.

Temps: 20 minuts.

-Batrem els ous junt amb la llet, la vainilla, el cacau i la canyella.

-Sucarem les llesques de pa a la barreja anterior tenint en compte que no xuclin massa líquid i les fregirem amb l’oli.

-Deixarem reposar les torrades en una safata, sobre paper secant. Al damunt hi tirarem unes làmines de xocolata o mel, al nostre gust.

 

Púding de pa a l’estil anglès

Ingredients per a 6 persones: ¼ Kg. en llesques de pa de barra de la vigília; 200 grams de fruita confitada -taronja, pera, cireres, meló, etc., 2 cullerades de rom, 1 culleradeta de canyella, unes quantes panses, ½ litre de llet, 4 ous, ½ branca de vainilla (o bé 3 cullerades de sucre) i una mica de mantega.

Temps: 1h.

-Dividirem el pa en tres parts iguals.

-En un motlle quadrilàter hi posarem, després d’untar-lo, un fons de llesques de pa, torrades lleugerament escampant-hi, al damunt, les fruites confitades espolsades de canyella i que abans haurem remullat en el rom durant ½ hora.

-Repetirem l’operació, acabant l’última capa amb l’última tanda de torrades.

-A part, farem bullir la llet amb la vainilla o el sucre i, una vegada hagi perdut l’escalfor li barrejarem els ous batuts; amb aquesta preparació cobrirem el preparat anterior, sacsejant el motlle perquè tot s’impregni d’igual manera.

-Ho posarem a coure a 180 C durant ¾ d’hora.

-Tant podem menjar-lo calent com fred, segons l’estació de l’any.

 

Púding llaminer (variant de l’anterior)

Ingredients per a 4 persones: 3 brioixos, ½ litre de llet, 50 grams de mantega, 100 grams de sucre, 4 ous, 2 cullerades de licor d’herbes mallorquines (o qualsevol altre que us agradi); 2 pomes, 2 peres de l’especialitat blanquilla, 1 culleradeta rasa de canyella en pols i aigua suficient que cobreixi la fruita.

Temps: 1h. 10m.

-Primer de tot posarem a bullir les peces de fruita, prèviament pelades, netes de dins i tallades a trossos, amb l’aigua, la meitat del sucre i la canyella, durant uns 25 minuts.

-Llescarem els brioixos en trossos d’un dit de gruix, i en posarem la meitat boca amunt en un recipient rectangular apte pel forn que haurem engrassat abans amb mantega fosa més 1 cullerada de licor; al damunt hi escamparem la fruita ja cuita i escorreguda que cobrirem amb la resta de les llesques.

-A part, posarem la llet al foc junt amb la resta del sucre fins que arrenqui a bullir, moment que la retirarem del foc. Quan estigui tèbia hi afegirem la mantega fosa, els ous batuts i una altra cullerada de licor; ho barrejarem bé i ho tirarem al damunt del preparat, sacsejant la safata perquè tot quedi impregnat d’igual manera.

-Ho posarem al forn (en fred) durant 50 minuts, a 180º C aproximadament. Ho servirem fred en el mateix recipient.

 

Deixa un comentari