Ceba caramel·litzada o confitada


La ceba caramel·litzada o ceba confitada és un tipus de guarnició que lliga amb una infinitat de plats. Podem fer-la amb sucre o sense sucre, aquesta és una recepta de ceba caramel·litzada amb sucre.

Per fer ceba caramel·litzada hem de fer servir cebes dolces, les blanques, les de tota la vida. Actualment tenim una gran quantitat de tipus de cebes però les dolces són les específiques per a aquesta guarnició.

En realitat per caramel·litzar ceba no necessitem sucre però el sucre li aporta, com és lògic, un toc més dolç i això a mi m’agrada molt la veritat. Quan es barreja amb formatge de cabra (un clàssic) està de vici.

Aquesta guarnició es pot usar en combinació amb infinitat de receptes. Per exemple una hamburguesa casolana amb ceba caramel·litzada i una rodanxa de formatge de cabra, és un delícia o per exemple podeu fer una truita de patates i posar-li ceba caramel·litzada en comptes de la ceba normal, quedarà una truita suau i dolça. No és la recepta tradicional de truita però bé, sempre hi ha variants.

Alguns cuiners prefereixen usar sucre morè per donar-li un toc diferent. També hi ha qui tira un rajolí de vi dolç (porto o xerès) o unes gotes de vinagre de Mòdena durant el procés de caramel·lització, la qual cosa li afegeix un plus de sabor extra. Petits trucs per cuinar la ceba a el gust de cadascú.

Ingredients:

4 Cebes dolces. (1 per comensal).

Oli d’oliva.

Vinagre balsàmic de Mòdena (un petit rajolí).

Un rajolí d’aigua (opcional).

Quatre cullerades soperes de sucre blanc o morè.

Elaboració:

Comencem tallant la ceba en juliana. Posem oli en una paella, incorporem la ceba, una mica de sal i cuinem a foc molt lent amb la tapadora posada.

Passat tot aquest temps, veureu que la ceba queda totalment brillant i transparent. És hora de donar el següent pas.

Afegim el sucre i pugem a foc molt fort per caramel·litzar la ceba, això accelera el procés de caramel·lització i li dóna un toc molt més dolç.

Anem donant voltes sense parar i poc a va agafant color daurat. És el moment de posar-li un rajolí de vinagre de Mòdena. Li aportarà gust i color a la ceba.

Tingueu amb compte que no es cremi. Si veieu que s’està amuntegant podeu posar-li un rajolí d’aigua també.

Un cop la retirem, la deixem reposar una mica i li retirem l’oli que sobra (o no).

Nota: Si no la consumim d’una sola vegada es pot conservar al frigorífic en un taper o similar.

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s