Escudella i carn d’olla



Ingredients per 10 persones

¼ de gallina • ¼ de pollastre (pit, ala), pedrer i coll • 2 ossos d’espinada (porc) • 1 cua de porc • 1 ceba ben grossa • 2 pastanagues • 2 fulles d’api • 1 botifarra negra • ½ kg. de patates • 4 o 5 litres d’aigua • sal • ½ kg. de galets de mida normal.

Per la pilota

500 gr de carn picada de porc • 1 o 2 grans d’all tallats petits • julivert picat • sal • 1 ou • pa ratllat • farina.

Preparació

Començarem preparant la pilota. En un vol posarem la carn picada, els alls, el julivert, l’ou, la sal i pa ratllat (jo acostumo a picar tres llesquetes de pa de barra no massa fines), amb l’ajuda d’una forquilla ho anem barrejant bé, el pa ratllat no el poso tot de cop doncs ha d’ajudar a lligar la carn i a vegades no cal tot, i ho anem tastant per si esta bé de sal. Un cop ben amassat farem un parell de pilotes de forma ovalada, posarem farina en un plat i les enfarinarem.

Seguirem amb el tall. Rentem bé el tall (netegem el pedrer), netegem les hortalisses i les tallem per la meitat. Agafem un olla ben gran i ho anem posant tot a dins menys les patates i la botifarra. Ja hi podem tirar l’aigua freda i la sal (aprox. ½ cullerada de les grans).

Si ho fem hem una olla ràpida n’hi haurà prou amb 30 minuts i ho farem de la següent manera:

Quant hagin passat 20 minuts des de que ha agafat pressió l’obrim (posem l’olla sota l’aixeta amb aigua freda fins que perdi pressió i la puguem obrir ràpid), en aquest punt hi afegim les pilotes i les patates pelades i tallades a quarts. Passats 5 minuts més tornem a fer el mateix i hi afegim la botifarra sencera (així evitarem que es rebenti).

Ja tenim la carn d’olla feta. Ho colem tot i ja podem coure els galets amb aquest brou, pensem a tastar-ho per si està bé de sal. Val la pena coure’ls a última hora doncs queden al seu punt, si no és possible us aconsello que els deixeu quasi crus i amb la mateixa escalfor s’acaben de coure.

Podem servit l’escudella i carn d’olla per separat o bé junt, hi ha qui li agrada menjar-s’ho tot barrejat.

* Si la cocció la volem fer amb una olla normal, ho deixarem coure unes dues hores a foc baix i potser hi tindrem que afegir aigua calenta, També hi anirem tirant els ingredients de mica en mica tal hi com us he explicat abans, la pilota i les patates n’hi haurà prou amb 20 minuts i la botifarra amb 5.

* Si voleu podeu comprar galets dels grans (4 o 5 a cada plat) i farcir-los amb la pilota (sense enfarinar). Es farceixen en cru, s’omplen amb els dits i els hem d’embotir bé. Aquests si que s’han de deixar al “dente”, si els coem massa es trenquen amb molta facilitat.

Recepta gentilesa de: Llúcia Casas de Sopadefarigola

Deixa un comentari