El Préssec


El Préssec és originari de la Xina des de fa 3.000 a. c. d’aquí van passar a Pèrsia. El seu nom en llatí és Prunus persica, ve justament de Pèrsia, de la ruta que es va crear entre la Xina i Pèrsia. 
Se sap que l’any 330 a. c. se va estendre el seu consum a Grècia i fins l’edat mitjana no va arribar a Europa. Pertany a la família de les Rosàcies i al seu torn al gènere Prunus. Necessita d’un clima temperat per créixer sense problemes, perquè no resisteix bé el fred.

Propietats

El préssec és una fruita molt saludable amb bona aportació en carotens, que a més es recomana en dietes d’aprimament pel seu especial contingut en aigua 86%, fibra, no té gairebé calories i és molt ric en hidrats de carboni.

Està considerat un dels 20 aliments essencials per a una vida sana.

El préssec conté:

Vitamines: A, C, B1, B2, B6.

Minerals: Potassi, fòsfor, Magnesi, Calci, Sofre, Clor, Manganès, Coure, Ferro. Altres: Beta-carotè; anti oxidant, Àcid nicotínic, A. Pantotènic, A. màlic, A. cítric.

Propietats i beneficis. Recomanat per: El creixement ossi, teixits i sistema nerviós en els nens -Gota – Problemes de trànsit intestinal, restrenyiment (gran poder laxant -Estrès -Anèmia -Visió, pèl, ungles, mucoses -Dents i ossos -Sistema nerviós -Prevé problemes cardiovasculars i degeneratius -Reforça el sistema immunològic -Ajuda a controlar el sistema de sucre en sang -Bo per colesterol.

Varietats / Temporada

El préssec neix d’un arbre anomenat presseguer. Creixen en zona temperades. Se’ls classifica de diverses formes una important és la que els distingeix segons la seva polpa. Estant els de Polpa tova: carn és tova i no està enganxada a l’os. i els de Polpa dura: la carn és dura i pegada a l’os. 


Varietats de préssecs en els mercats:

Queen Crest: Molt d’hora en els mercats, carn dura i un sabor mitjà. El Maycrest competeix en matiner és de carn més tova i de bona qualitat. Tirrenia: molt d’hora, semidur, bon gust, però de conservació delicada. Catherine: (Groc de Múrcia). També matiner, però no tant com els anteriors, bona mida, bon gust. Merryl i Elegant Lady: Disponible a mitja temporada, bona grandària i qualitat, molt dolça i bona conservació. El Merryl franciscà: És sucós i dolç també de bona grandària. Bay – Gold: Ocupa un part important de la temporada. Carn atapeïda, bon gust i sucós. Bastant perible. Royal glory: De maduració tardana, carn consistent i sucosa, bon gust i dolç. Calanda (Terol) tardà, amb Denominació d’Origen. El autèntic és la varietat Sant Miquel, molt gruixut, carn sucosa i de sabor únic, té una gran qualitat. Nectarines: Són un encreuament entre préssec i la pruna. N’hi ha de carns grogues i blanques sent la primera més àcida i la segona més dolça.

Millor època: La temporada del préssec és l’estiu. Durant els mesos de juny, juliol i agost. Algunes varietats primerenques s’avancen a abril i les tardanes el prologuen fins al novembre. 
 


Consells per comprar: A l’hora de comprar no deuen estar excessivament verds ni madurs. No han de tenir cap taca marró. 


Conservació: A casa, si estan encara una mica verds es deixen fora de la nevera, fins que es madurin. Si ja estan madurs es posen a la nevera, però mai uns sobre d’altres, sinó es faran malbé abans. No congelar.

El Préssec d’Ordal

El préssec de l’Ordal es troba entre els municipis de Subirats (Alt Penedès) i Avinyonet del Penedès, i és un dels productes de més qualitat de la zona.

Es tracta d’un cultiu 100% de secà en un terreny argilós i molt calcari, característiques que fan que el fruit que se’n deriva tingui unes qualitats difícils de trobar en altres regions on el conreu del presseguer també hi és estès. Així doncs, es tracta d’un préssec de gran qualitat amb gust i aroma intens i depenent de la varietat la seva carn pot ser de textura més carnosa o més sucosa. La varietat més coneguda és el préssec de vinya, d’un color groc intens, carnós y dolç però amb un petit toc àcid que el fa molt agradable al paladar.

El marc de plantació de la zona de Subirats i Avinyonet del Penedès és ampli, el que fa que els camps de presseguers es puguin treballar còmodament durant tot l’any i el presseguer pugui créixer vigorós. Un dels treballs claus per tal de que en surtin préssecs de qualitat amb un gust intens i a la vegada amb una mida adequada es dur a terme un aclarit profund durant els mesos previs a la collita i a la maduració del fruit.

La collita comença a principis de juny i finalitza a mitjans d’agost i no es pot allargar més degut a que el cultiu és 100% de secà, o sigui que no es rega.

El préssec de l’Ordal és únic i pràcticament en tot el país no es troba cap regió en la que el préssec es cultivi i tingui les grans qualitats que li dona la terra 100% de secà.

Els productors Germans Esteve han heretat dels seus pares la tradició de cultivar el famós préssec de secà d’ Ordal, un préssec d’alta qualitat i amb un gust únic.

1 responses to “El Préssec

  1. Retroenllaç: El Préssec | Celler-Adocse

Deixa un comentari