Per Corpus toca menjar “Coca amb Cireres”, com diuen a Reus. Hi ha poca gent que la conegui fora del Baix Camp, però un cop l’han provat no deixen de repetir-ne cada any. A Cal Baró us volen ajudar a fer-la a casa, sempre estan disposats a compartir noves receptes amb tothom i els hi agrada que tornin les tradicions on pugui participar i gaudir tota la família!
Les cireres que tradicionalment s’han fet servir son les negretes, que son més carnoses i més dolces. Malauradament ja no se’n troben a les fruiteries, per això mateix, si teniu la sort de conèixer algú que encara en tingui algun cirerer aprofiteu per demanar-ni un grapadet. Això sí, com a recompensa agraïu-li amb un bon tros de les coques que us surtin que segur se’n llepara els dits!
Aquesta es la recepta de la Mariona Quadrada que surt a la web del IMAC – Festes de Reus, després de provar-ne unes quantes aquesta es la que trobem més senzilla i ràpida de fer! Tot i que nosaltres hi hem introduït petites modificacions.. marca de la casa! Espero que us surti ben bona!
Així que prepareu les eines i els ingredients i a treballar!
Ingredients per a la massa:
500 g de farina
150 ml de llet
100 g sucre
50 g de mantega
25 g de llevat instantani sec (=llevat premsat)
3 ous
1 culleradeta de cafè de sal
1 cullerada postres d’aiguanaf (agua de azahar)
Ingredients per a la guarnició:
1 o 2 kg de cireres (al gust)
1 ou per pintar la coca
Sucre
Preparació:
Desfem el llevat amb la llet una mica tèbia, després hi afegim la resta d’ingredients i ho barregem bé. Hem d’aconseguir fer una bola amb la massa i que no se’ns enganxi als dits. Ho posem a la safata del forn amb la forma final que li vulguem donar, amb paper i/o farina per què no se’ns hi enganxi. Ho deixem reposar durant 1hora, a temperatura ambient (si ho fem en aquesta època de l’any). Si no teniu gaire lloc una opció és el forn, sense engegar. Quan gairebé està ho traiem i preparem el forn a 180º. Mentrestant rentem les cireres, en traiem les cues i si no són molt sucoses els hi fem unes incisions perquè treguin millor el suc. Les col·loquem damunt la coca, enfonsant-les bastant, ho pintem amb l’ou batut i ho espolsem amb sucre abundant. Quan estigui calent es cou uns 20 minuts aproximadament. Es treu la coca del forn, es torna a ensucrar una mica més i es deixa refredar. Quan està freda ja es pot menjar!
Tot i que aquesta és bastant fàcil i ràpida, encara n’hi ha una que ho és més. En algunes cases i per la facilitat d’elaborar-la es preparen les coques amb cireres amb la massa tipus coc. Només cal fer un coc ràpid, hi posar-hi les cireres. Un cop extreta del forn es rega amb algun licor dolç i sucre al gust de cadascú.
Recepta gentilesa de Colmado Baró