Cabernet Sauvignon
Varietat negra que es distingeix per donar uns vins amb molta personalitat, de color intens i amb aromes que es fan complexos amb l’envelliment. S’ha adaptat molt bé al Penedès.
–
–
–
–
–
–
–
–
–
–
–
Macabeu
És una varietat blanca autòctona catalana, i de tradició secular. A d’altres indrets de l’Estat se la coneix amb el nom de Viura. Els seus grans tenen una mida entre mitjana i gran, i la seva pell és molt fina. Amb ella es produeixen vins blancs secs d’aromes molt afruitats, i també és una de les varietats que intervenen en l’elaboració del cava.
–
–
–
–
–
–
–
Merlot
És una varietat negra forana que s’ha adaptat molt bé al Penedès. Els grans presenten una coloració violàcia molt intensa. Amb ella s’elaboren vins rosats i negres joves, però també dóna bons vins de criança ja que pot arribar a assolir una graduació alcohòlica elevada.
–
–
–
–
–
–
–
–
–
Parellada
És la tercera varietat blanca autòctona i s’adapta molt bé a terrenys pedregosos i poc fèrtils. Els seus grans són rodons i de mitjana grandària. Dóna vins molt aromàtics i d’una graduació lleugera.
–
–
–
–
–
–
–
–
–
Sumoll
Dóna uns vins d’intens color i alta graduació alcohòlica, donant bons negres i rosats.
–
–
–
–
–
–
–
–
–
Ull de llebre
És una varietat negra tradicionalment conreada al Penedès. Està molt estesa per totes les zones vitícoles de la península, on rep noms com Tempranillo, Cencibel o Tinto Fino. Els grans són de mida mitjana i presenten una coloració intensa. Se n’obtenen vins rosats
i negres joves, però també poden elaborar-se grans vins de criança si es deixa que arribi al punt òptim de maduresa.
–
–
–
–
–
–
Xarel-lo
És una varietat blanca autòctona del Penedès i la més conreada a la comarca. Els grans són arrodonits, de color daurat i de pell gruixuda. La seva maduració acostuma a tenir unes característiques molt equilibrades, de manera que resulta força versàtil i pot servir per a produir diverses menes de vi, així com cava.