Què els donem quan ja estan constipats?


Vitamina C, més enllà de les taronges

Quan es parla de vitamina C hi ha tendència a pensar en les taronges, però hi ha moltes verdures que aporten quantitats molt superiors d’aquesta vitamina, com el bròquil i la col –les crucíferes en general— i les fulles verdes com les bledes. Segons el doctor Jorge Pérez-Calvo, “només té sentit prendre amb taronges amb molta freqüència en el cas que es mengi molta carn”.

Quan ja estan constipades, “hem de receptar a les criatures mesures naturals: repòs, mocadors d’aigua tèbia al front, aigua, vitamina C, infusions, sopes i caldos”, diu la metge homeòpata Lena Mercadal.

Una alimentació suau, basada en la hidratació, és bàsica. Així, per exemple, es pot optar per les sopes de verdures, com la de carbassa, porro o pastanaga, ceba i api. Tal com explica el doctor  Jorge Pérez-Calvo, en el llibre Nutrición energética y salud (Debolsillo), a l’hora de preparar-la, cal coure els ingredients 15 o 20 minuts i afegir-hi, al final, una mica de sal marina. Es pot passar pel passapuré per fer-la més cremosa. “Si es cuina per a infants, no s’ha d’utilitzar la batedora”, diu l’especialista.

Sigui com sigui, el cas és que el cos de la criatura reacciona amb diferents símptomes a l’entrada del virus del constipat. “Són sempre símptomes d’eliminació del virus; el cos es prepara per combatre’l i eliminar-lo”, comenta la metge Mercadal.

Els símptomes de defensa són els esternuts, la tos, els mocs, la febre i la suor. “Amb els esternuts, el cos intenta expulsar pel nas i la boca el virus”. La tos també és eliminadora: expulsa el virus per la zona dels bronquis i la gola Els mocs, primer blancs i transparents, el fan fora per la zona del nas i l’orella. Finalment, la febre és una defensa cabdal del cos, i arribarà quan hagin fallat totes les barreres anteriors (esternuts, tos, mocs).

La calor provoca incomoditat als virus, fa que no es reprodueixi tant, i, a més, activa les defenses de tot el cos. Si la criatura té febre, suarà, i, per tant, tindrà una via més d’eliminació del virus. A més, la febre incrementa la producció de glòbuls blancs, que són els encarregats de combatre les infeccions.

Si la febre sobrepassa els 38 o els 38,5 graus i la criatura es comença a comportar de manera estranya, llavors caldria abaixar una mica la temperatura –mai banys d’aigua freda: la baixada pot ser massa sobtada— amb aplicacions d’aigua tèbia al front i les natges o recórrer a alguna medecina natural (consulteu el vostre metge). “Però, en general, els constipats de les criatures tan sols requereixen mesures naturals: repòs, beure molta aigua, que és el mucolític número 1 i una alimentació suau”, conclou la doctora Mercadal. També és fonamental eliminar els aliments que provoquen mucositat, com les farines i molt especialment els làctics i reduir el consum de sucres simples.

Font: Etselquemenjes

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s