Galeria

El futur dels formatges de pastor


El futur dels formatges de pastor, 15 d’octubre Jornada tècnica a la Seu d’Urgell

Molts ja coneixeu la famosa Fira de formatges artesans del Pirineu que es celebra cada any el tercer cap de setmana d’octubre a la Seu d’Urgell. El que no sabem si la majoria està assabentada de l’existència de la Jornada tècnica que es fa el divendres precedent a la fira.

El formatge de pastor o “fromage fermier” a França i “Arzai Gazta” al País Basc, és el formatge que s’elabora a partir de la llet del ramat propi, on l’elaborador coneix i controla tot el proces de principi a fi. Aquestes empreses solen ser familiars, de manera que entre poques persones fan tota la feina: pasturar el ramat, munyir, vigilar la salut del ramat, fer el formatge, comercialitzar-lo, etc. Aquestes feines, actualment, requereixen del coneixement tècnic i la professionalització del ramader-elaborador.

En un context amb professions cada cop mes especialitzades, ens podem preguntar si te sentit mantenir la figura del ramader–elaborador on, degut al gran esforç que requereix l’elaboració d’aquests productes i que sovint s’ha de traduir en un preu elevat, acabara desapareixent per insostenible o si pel contrari, la demanda d’aquest producte diferent i d’alta qualitat organolèptica creixera i els consumidors apreciaran l’esforç del ramader- formatger.

PROGRAMA

17.00 h Presentació de la Jornada Sra. Roser Romero del Castillo, professora d’indústries làcties. UPC.

17.10 h Influència de la gestió dels ramats sobre la composició de la llet  –Sr. Raúl Fanlo, professor de ramaderia de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona. UPC.

17.30 h Funcionament actual dels “formatges fermiers” a la vessant francesa dels Pirineus –Sr. André Bazerque, president de l’Asociation de Fromargers Fermiers et Artisanaux des Pyrénées (AFFAP).

17.50 h Funcionament actual dels formatgers de pastor “Artai Gazta” al País Basc  -Sra. Elisabet Gorrochategui, formatgera de la formatgeria La Leze i ex-presidenta de Artzai Gazta.

18.10 h Els formatgers de pastor a Catalunya –Sr. Nicanor Coscollola, formatger – ramader de la formatgeria Tòrrec a la Noguera.

18.30 h Evolució de la web de la Comunitat Virtual Formatgera –Sr. Josep Villareal, subdirecció general de Transferència i Innovació Agroalimentària del DAAM.

18.50 h La comercialització dels formatges de pastor –Sra. Eva Vila, empresària i responsable de la botiga de formatges de la Vila Viniteca.

19.10 h Pausa

19.30 h Taula Rodona (amb la participació dels ponents)

Modera: Sra. Roser Romero del Castillo, professora d’indústries làcties. UPC.

20.00 h Fi de la Jornada

INSCRIPCIONS: La jornada es gratuïta, però cal inscriure’s prèviament trucant al 973 350 010 (ext. 8091)(Ajuntament de La Seu d’Urgell); o a traves del correu electrònic: mferrer@aj-laseu.cat . Persona de contacte: Montse Ferrer.

Font

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s