Galeria

Xibeca compleix 80 anys


La cervesa suau de Damm (Pilsen) ha rebut sempre el nom de Xibeca.

Ja en els anys 30 les ampolles grans de cervesa de Damm eren popularment conegudes amb aquest nom.

Així ho demostra el primer document oficial on apareix la marca que data del 8 de juliol de 1931. Una carta en què s’especifiquen diferents tipus de cervesa de Societat Anònima Damm i entre ells figura l’ampolla gran, anomenada “Xiveca” (escrita amb “v” segurament per desconeixement ortogràfic).

En els anys 60 Xibeca aconseguir la seva màxima popularitat convertint-se en la cervesa perfecta per compartir gràcies a l’envàs de litre.

La seva popularitat es va reforçar amb les diferents promocions de la marca, que obsequiava a les famílies amb àlbums de cromos sobre temes populars de l’època com la conquesta de l’espai o personatges tan reconeguts com Cruyff.

A més, com se segueix fent en l’actualitat, Damm regalava als seus distribuïdors calendaris de la marca on Xibeca sempre tenia la seva presència.

Avui, el 2011, la tradicional cervesa Suau Xibeca s’ha convertit en una cervesa única, sent la líder en el mercat de les cerveses d’1 litre a Catalunya, amb un 52,6% del volum de les vendes.

En aquests 80 anys, Xibeca ha respectat sempre la seva essència i el seu origen i amb motiu d’aquest especial aniversari presenta un canvi d’imatge que ret homenatge a l’òliba, l’origen de la marca i que recupera la tipografia original.

L’origen del nom i la llegenda de Xibeca

En el seu 80 aniversari, la marca Xibeca revela l’origen del seu nom, que ret homenatge a l’òliba.

Si bé Xibeca era el nom popular que rebia l’ampolla de litre, l’origen del perquè la cridaven així és una mica incert, però hi ha una popular història que el revela.

Diu la llegenda que una òliba (Xibeca en català) embruixar una jove convertint-la en una bruixa amb fantàstics poders. La peculiar ombra allargada de la bruixa Xibeca es va fer tan famosa que es creu que, anys després, va servir d’inspiració a l’hora de buscar un nom per a les ampolles de litre de Damm. No obstant això, una altra història popular diu que podria ser la similitud de mida entre aquestes ampolles i l’òliba el que finalment donés nom a aquesta original cervesa.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s