Galeria

Els perills de la Dieta Dukan


Milers de persones de tot el món segueixen la dieta Dukan. Per Sant Jordi va ser un dels tres llibres més venuts de no ficció. I en paral·lel l’OCU i les principals associacions de dietistes i nutricionistes d’Espanya, França i el Regne Unit s’hi oposen frontalment. A etselquemenges analitzen la dieta del nutricionista Pierre Dukan i els seus perills.

La dieta Dukan està revolucionant moltes llars de tot el món. La preocupació d’una part important de la població per reduir pes fan que dietes ràpides com aquesta tingui molt èxit. Però què és la dieta Dukan i quins perills té? En parlen amb la nutricionista, Jordina Casademunt.

– Per què és tan perillosa?

Perquè elimina el consum d’hidrats de carboni, principal font energètica de l’organisme, i potencia el consum de proteïna animal. Aquest tipus de dietes hiperprotèiques afavoreixen l’aparició de cetosis i acidosis metabòlica augmentant els compostos tòxics en l’organisme. Les dietes pobres en hidrats de carboni i riques en proteïnes s’associen amb un increment de malalties cròniques com osteoporosis, càlculs renals, insuficiència renal, càncer, malalties cardiovasculars…

Hem de tenir en compte que el nostre cos no està dissenyat per rebre un únic tipus de nutrient i tampoc per prescindir del grup d’hidrats de carboni, ja que és la principal font d’energia de l’organisme. Com més variada sigui la nostra alimentació, millor, més nutrients essencials aconseguirem.

– Si es fa només durant un període curt de temps, és greu?

El problema d’aquestes dietes tant famoses és que no t’ensenyen a menjar. Adoptes hàbits que no són saludables i no serveix de res seguir-les un període de temps per després tornar a recuperar el mateix pes, o fins i tot guanyar-ne. Encara que es faci durant un període curs de temps, passa factura a l’organisme. Hem de pensar que tot el que mengem avui afecta directament a la qualitat de la nostra sang de manera immediata. Aquestes dietes hiperprotèiques aconsegueixen acidificar l’organisme (o el que és el mateix, desmineralitzen l’organisme comprometent la salut) quan en realitat el que necessitem són aliments que ens ajudin a alcalinitzar-lo amb una dieta a base de cereals integrals, verdures i hortalisses, llegums, peix i poca carn animal. Aquestes dietes també comporten desajustos al cos com ara problemes intestinals, mal alè, cansament…

Com hem dit abans la principal font energètica de l’organisme són els hidrats de carboni. Tot i que les proteïnes tenen un rendiment energètic igual al dels hidrats de carboni la seva combustió és més complexa, ja que deixa anar residus metabòlics tòxics per l’organisme i encara que el cos disposa d’eficients sistemes d’eliminació, aquesta situació pot comportar l’aparició de malalties, a més d’envelliment prematur.

– Per què les dietes hiperprotèiques no contemplen les proteïnes vegetals?

Es podria fer una dieta hiperprotèica amb proteïna vegetal. De fet al mercat es comercialitzen batuts de soja o soja i espirulina amb la finalitat de substituir un o dos àpats per perdre pes o per a esportistes que vulgui augmentar de massa muscular si es pren com a un afegit a la seva dieta habitual. També es podria fer una dieta rica amb proteïna amb l’aliment sencer però no sé si es produiria un efecte tant dràstic de pèrdua de líquids com amb una dieta amb aliments d’origen animal perquè, per exemple, els llegums són molt rics en proteïna però també tenen una bona proporció d’hidrats de carboni, a diferència de la carn vermella o els embotits que presenten principalment proteïna i greix saturat. Seria més difícil per tant, arribar a un estat de cetosis. Amb els batuts de proteïna vegetal es podria tenir un efecte similar al de les dietes hiperprotèiques amb proteïna animal, perquè augmentes la proporció de proteïna i redueixes les calories totals, sense generar tants residus tòxics.

– Com és que el cos es pot aprimar tant fent una ingesta desmesurada de proteïnes?

Perquè afavoreixen l’augment del metabolisme a costa de la seva salut. Inicialment es perden molts líquids (no greix corporal) degut a la restricció d’hidrats de carboni. A més la situació de cetosis fa que l’organisme tingui menys gana i per tant mengi menys.

Jordina Casademunt és membre del Grup de Revisió, Estudi i Posicionament de l’Associació Espanyola de Dietistes-Nutricionistes que recentment han presentat un document contra la Dieta Dukan.

font

2 responses to “Els perills de la Dieta Dukan

  1. La dieta Dukan no exclou la ingesta de proteïna vegetal. De fet, aconsella consumir-la. A la llista d’aliments proteïcs permesos s’inclou el seitan, per exemple.

  2. Gràcies per aquesta anàlisi exhaustiva!
    No ens interessa posar en joc la salut!
    Us recomano:
    L’article ‘Vull aprimar-me!’ el trobaràs a: http://coachingpersonal.cat/2011/05/15/vull-aprimar-me/
    La xerrada que fem, just avui, a Barcelona, ‘Vols aprimar-te? Fes-ho amb salut!’
    A la llibreria Alibri, carrer Balmes 26
    + informació http://coachingpersonal.cat/2011/05/17/vols-aprimar-te-fes-ho-amb-salut-xerrada/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s