Entra en vigor la reforma de la Llei del tabac


Des del 2 de gener no es pot fumar en cap espai públic. Tanmateix es prohibit fumar als espais exteriors que contemplin parcs infantils, rodalies de col·legis i hospitals. Es va aprovar en sessió plenària al Congrés de Diputats la nova llei que modifica la normativa vigent (Llei 28/2005) de mesures sanitàries sobre el tabac.

Per això, no està de més recordar els perniciosos efectes del tabac sobre la salut. Experts sanitaris han alertat que la simple exposició al fum del tabac pot causar l’aparició de més de 30 malalties.

Així, pacients no fumadors exposats a aquest fum tenen entre un 20 i un 30 per cent més de risc de patir un càncer de pulmó, ja que, el tabac sempre passa factura i ningú es lliura.

La nicotina vinculada al càncer

S’ha posat de relleu que el càncer i els problemes cardiovasculars segueixen sent les principals causes de mort al país, i ha destacat que en ambdues influeix el tabac, vuit de cada deu càncers de pulmó serien evitables si no es fumés, totes les parts del cos que entren en contacte amb la nicotina són susceptibles que desenvolupin un càncer amb el temps.

El fumar no només augmenta el risc de càncer de pulmó, sinó que també és un factor de risc per a altres càncers, com: Boca, Laringe (caixa sonora)., Faringe (gola)., Nas i sins nasals, Llavis, Esòfag, Ronyó, Coll uterí, Bufeta, Pàncrees, Estómac. A més, l’hàbit de fumar està associat amb algunes formes de leucèmia.

Menys joves s’inicien en el tabac

Entre 2001 i 2007 s’ha reduït en un 23 per cent el nombre de joves que han provat el tabac, alhora que s’ha incrementat el percentatge de exfumadors un 4,8 per cent (d’un 16,7% a un 21,5 %). 
 
Per tot això, els especialistes animen els ciutadans a acudir als seus centres de salut per demanar ajuda i deixar de fumar.

 

L’Alternativa:

La cigarreta electrònica ¿Nicotina opcional?

En fumar emet vapor amb la mateixa textura i consistència que el fum, el que desapareix, sense deixar mala olor ni elements contaminants, és una manera de conciliar el plaer de fumar amb la cura de la salut. Està compost per un atomitzador microelectrònic, una bateria recarregable, un carregador extern i un petit recanvi un sol ús.

Els seus promotors argumenten que la Cigarreta Electrònica és segur*, més barat i més sa i més pot ajudar a deixar de fumar si vostè ho desitja. La Cigarreta Electrònica és una alternativa a la cigarreta tradicional i podrà fumar en qualsevol lloc, d’una manera avançada sense molestar a altres persones, ja que el fum que desprèn, no és perjudicial per a la salut.

Però la cigarreta electrònica a més de contenir aigua, propylene glycol i un sabor que simula l’aroma de tabac, inclou nicotina, la qual segons els seus creadors, pot ser regulada en proporcions cada vegada més petites per vèncer l’addicció gradualment.

*La societat mèdica han posat si més no en dubte la idoneïtat d’aquest producte i aconsellen que l’ús de la cigarreta electrònica tampoc “trenca amb l’hàbit de portar alguna cosa a la boca”.

La societat mèdica ha instat els pacients a seguir les recomanacions o tractaments que els prescriguin especialistes mèdics i comenten en el fet que l’eficàcia d’aquests cigarrets “està molt lluny de ser demostrada” i assenyalen que la “innocuïtat” d’aquests cigarrets “també suscita molts dubtes“, motiu pel qual han aplaudit la decisió de les Conselleries de Salut “d’estudiar a fons la seva composició” per analitzar els components de les cigarretes electròniques per corroborar que s’adeqüen als termes en els que s’ofereixen als consumidors i evitar possibles fraus o efectes adversos per a la salut.

Guia per deixar de fumar PDF

 

Anuncis

One response to “Entra en vigor la reforma de la Llei del tabac

  1. Els amants de l’aire net estem contents!
    Des del dia 2 de gener, els espais tancats estan lliures de fum de segona mà.
    Si encara fumes, trobaràs un tutorial per alliberar-te del tabac a: http://wp.me/p11b5V-bo

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s