Abadal Nuat 2008


La màxima expressió de la varietat picapoll

Masies d’Avinyó és un celler innovador que s’ha distingit sempre per buscar la màxima qualitat en els seus vins amb l’objectiu de fer-los entenedors i fàcils de beure per al consumidor. No obstant això, el que s’intenta amb aquest Abadal Nuat és buscar la màxima expressió de la varietat autòctona de la zona, fruit d’una rigorosa selecció de les millors vinyes de picapoll, i situar-lo en l’elit dels grans vins blancs nacionals.

Mostra un color groc palla amb reflexos daurats. Nas de mitjana intensitat i molt atractiu, on destaquen les aromes primàries de fruita verda com la poma granny smith, de flors blanques tipus gessamí i de cítrics (aranja), sobre un fons d’herbes aromàtiques típic d’un entorn de terreny boscós. Al cap d’una estona ens apareixen subtils aromes làctiques i especiades, fruit del seu treball de greixos.

En boca té una entrada amable, on trobem notes de fruita carnosa (albercoc), així com també cítrica. Pas per boca ampli i cremós, amb molta frescor en el seu conjunt, sorprèn la seva elevada acidesa. Final de boca llarg, amb un deix amarg propi de la varietat, que el fa molt agradable i persistent.

És un vi de gran longevitat a causa del seu llarg treball de mares fines amb bastonejaments i parcial envelliment en fusta, sense perdre frescor. Recomanem acompanyar-lo de peixos rics amb matèria grassa, així com mariscs carnosos gràcies també a la seva bona untuositat.

Valoració: 4/5 estrelles

Preu aproximat: 28 euros

+info

Abadal, ric en tradicions

Els seus conreus, la seva Masia i el seu celler són el testimoni d’una llarga passió familiar. Hi ha molt poques zones on conviuen la vinya i el bosc. Al Bages ho fan i especialment a les seves vinyes, que creixen en un terreny boscós i en un microclima molt contrastat que aporta intensitat al raïm i qualitat al vi.

El sòl irregular i la pluviositat escassa determinen uns vins negres excel·lents i uns blancs moltparticulars. Seleccionen els millors ceps, tenen cura del seu creixement i incorporen les darreres tècniques vitivinícoles.

Combinen les varietats autòctones, com la dolça Picapoll, amb altres internacionalment reconegudes com Cabernet Sauvignon, Ull de Llebre, Merlot, Syrah i Cabernet Franc per als vins negres; i Chardonnay, Sauvignon Blanc i Macabeo per als blancs.

El Bages, una vinya amb història

El Bages ha estat sempre una terra de vins. Els antics pobladors van batejar la zona amb un nom en homenatge a Bacus, el déu romà del vi, ja que entenien que es tractava d’un paisatge especialment adequat pel cultiu de la vinya.

Després dels primer pobladors, així com grecs i romans, una forta i arrelada tradició va treballar regularment aquestes terres fins que al 1890, la fil·loxera, va arruïnar gairebé totes les vinyes.

Recuperada avui per noves generacions, el Pla de Bages continua sent aquell paisatge ondulat, banyat de sol i generós en vinyes.

La bellesa del celler i el seu entorn, fan d’Abadal una visita indispensable, que captiva pel dens paratge de bosc i vinyes que ens envolten, per les peculiars barraques de vinya – edificacions de pedra seca, testimonis del passat vinícola d’aquesta zona – i sorprèn tant per la seva història com per la identitat dels seus vins.


 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s