L’origen històric de les catànies de Vilafranca


catanies2Es publica  “El llibre de les catànies i les coques de Vilafranca. Postres i llepolies del Penedès” de Joan Solé Bordes i Joan Cercó Rimbau

L’estudi documental de Joan Solé i Joan Cercó que s’acaba de publicar demostra que ni les catànies ni el seu nom no en tenen res d’italianes i que es tracta d’una creació genuïnament i directament relacionada amb la família Trens, una nissaga vilafranquina que s’inicia al segle XVIII i que arriba fins als nostres dies. Així s’exposa a “El llibre de les catànies i les coques de Vilafranca. Postres i llepolies del Penedès” un volum que aquests dies ha vist la llum a les llibreries i que es presentarà el proper mes de setembre, publicat per la vallenca editorial Cossetània l’edició ha comptat amb el suport del Consell Comarcal de l’Alt Penedès i de la Diputació de Barcelona.

El volum, que compta amb un pròleg del prestigiós estudiós i escriptor gastronòmic Jaume Fàbrega, s’inicia amb un seguit de consideracions sobre la gastronomia penedesenca i específicament sobre les postres, amb referències a la fruita i el mercat de melons de Vilafranca. Tot seguit entra en la consideració de la xocolata i en l’estudi històric de les reconegudes catànies de Vilafranca en base a nombrosa documentació sobre la Vilafranca menestral i botiguera des del segle XVIII fins els temps actuals. En una segona part l’edició s’endinsa en l’univers simbòlic de l’artista vilafraquí Pau Boada, descendent d’una altra reconeguda nissaga de pastissers i es reprodueixen a color diverses obres de l’artista. La tercera part del volum s’endinsa en el món dels forners i l’estructura de funcionament dels forns des de l’època medieval. Aquest àmbit és el que porta a l’estudi del tractament de la rebosteria penedesenca, des de les coques de recapte o enramades a les coques fines de Vilafranca, amb referències als vilafranquins, els borregos vilanovins, els bufats vendrellencs, els esclopets sitgetans, els noiets sadurninencs, els carquinyolis de Sant Quintí de Mediona o de Torrelles de Foix i altres fins arribar ales garlandes del Penedès i altres delícies de les que se’n conserven referències històriques i populars.

L’edició s’acompanya de nombroses il·lustracions i diverses receptes que tenen com a protagonistes les catànies, les coques fines i enramades o les garlandes del Penedès. En conjunt, aquest és el primer resultat d’un llarg treball de recerca de dades que els autors fa anys que porten a terme i sobre el que Joan Solé i Joan Cercó estan preparant altres treballs, de forma que aquest és el primer volum d’una sèrie sota la denominació “La gastronomia del Penedès i els seus documents”.

(Gràcies a la insistència dels llibreters, el llibre ja és a la venda a les llibreries de Vilafranca i, per tant, és un llibre adequat per provar noves receptes de cara a la FM.)

El dijous 17 de setembre, a les 8 del vespre, es farà la presentació a la sala d’actes del Consell Comarcal de l’Alt Penedès.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s