Calafell presenta noves formes de menjar xató


rutaxtcalafell

Calafell presenta noves formes de menjar xató per estar a l’avantguarda gastronòmica d’aquest plat tradicional del Penedès.

Calafell vol situar-se a l’avantguarda de la gastronomia tradicional del Penedès. Per això, aquest migdia ha presentat innovadores i sorprenents formes de menjar xató, el plat emblemàtic penedesenc, que podran degustar-se diumenge vinent durant la 8a Xatonada popular, que se celebrarà al port de Segur de Calafell. Gelat de xató, pa de xató i pizza de xató són algunes d’aquestes propostes per renovar una recepta d’allò més tradicional.

El Patronat Municipal de Turisme de Calafell i els restauradors calafellencs, aplegats en el grup “El gust és nostre” fan aquesta aposta perquè “hem de trobar noves formes de vendre els nostres productes”, segons ha explicat aquest migdia el tinent d’alcalde de Turisme, Àngel Verge.

La idea de “reformular” el xató amb receptes i textures ben poc habituals “va néixer quan l’actual ambaixadora de la Ruta del Xató, Montserrat Estruch, ens va explicar que, per a un viatge a Tailàndia, havia elaborat uns panellets de xató. És evident que el plat penedesenc per excel·lència admet la possibilitat d’explorar nous camins gastronòmics”, ha afegit Àngel Verge. Sobre la possibilitat que aquestes receptes innovadores s’incorporin a la carta dels establiments de restauració, Massimiliano Revello, un dels membres del grup “El gust és nostre”, ha apuntat que “és molt difícil que un gelat de xató es pugui vendre al taulell d’una gelateria, al costat dels gelats tradicionals, però sí que podem plantejar incloure’l a la carta d’un restaurant, si més no com a complement”.

Els restauradors que participen en aquesta iniciativa afegeixen que el xató combina i lliga molt bé amb les farines amb què es prepara la massa per les pizzes i també amb les preparacions dolces. De fet, ja fa un parell d’anys que un restaurant calafellenc ofereix pizzes de xató i ara està engegant un projecte per vendre cornets amb massa de pizza amb diferents farciments, entre ells, el xató.

Diumenge vinent, totes les persones que comprin un tiquet per degustar xató tindran inclosa en el preu la degustació d’un tast de gelat i de pa de xató. El tiquet costarà 7 euros i inclourà, com és tradicional, un plat de la tradicional amanida a base d’escarola, completada amb l’habitual ració de truita, pa i beguda.

Es començarà a servir xató a partir de les 11 del matí, a càrrec dels restaurants Allotjament Antiga, Casa Pedro, Il Ristorant Milan Da Marco, Eusebio i l’Àncora. A les 12 del migdia se celebrarà la sisena edició de l’exhibició de xatonaires infantils, en la qual participaran alumnes de les escoles del municipi, que aquests dies esetan reben als seus centres classes sobre com preparar xató. Aquests actes se celebraran a la plaça pública del port de Segur de Calafell i compten amb la col·laboració dels integrants del “Posa-hi oli”, el programa municipal d’activitat física i dinamització social per a la gent gran.

Acte de la presentació

xatonada_calafell

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s