La vacunació dels gats


 

animalons1

Les vacunes que existeixen per als gats

Bàsicament són tres: la trivalent, la vacuna contra la leucèmia felina i la vacuna contra la peritonitis infecciosa felina. 

La primera és la més important! Aquesta vacuna protegeix el gat contra una gastroenteritis vírica molt greu anomenada panleucopènia. Aquesta malaltia la solen patir gats joves i pot arribar a ser mortal, tot i que no és molt freqüent. 

També protegeix contra “el refredat” dels gats, el qual és provocat per diferents agents patògens que poden causar des d’un quadre lleu fins a un quadre crònic de diversos graus de gravetat.

Aquesta malaltia és molt comú i per això és important parlar-ne:

Molt sovint el gat que tenim a casa l’hem trobat al carrer. La majoria dels gats del carrer estan infectats amb un o més d’aquests agents patògens; però això no significa que el gat “estigui malalt”. Molts cops, aquest gats són portadors asimptomàtics dels virus i bacteris que la provoquen. Això significa que l’animal té l’agent causal de la malaltia però no la manifesta. Si el gat pateix una situació d’estrès la qual fa davallar el seu sistema immunitari, aleshores és quan la malaltia apareix. Els símptomes més freqüents són conjuntivitis i esternuts; pot haver mucositat nasal i de vegades tos. Qui no ha tingut mai el seu gat amb aquests símptomes?

Un cop s’ha manifestat la malaltia, aquesta es fa molt crònica i costa molt de curar. Caldrà fer un tractament llarg i adient en funció del tipus d’agent patogen que la estigui causant. Si el gat està vacunat amb la trivalent, la malaltia que manifestarà serà més lleu i el seu organisme estarà més preparat per a una curació més ràpida i eficient.

La leucèmia i  la peritonitis felines són malalties víriques molt greus que podem evitar que agafin els nostres gats si els vacunem.

Per quin motiu és bo vacunar el gat encara que no surti al carrer?

Els estudis científics sobre aquestes malalties han demostrat que es poden transmetre via fomites. Què significa això? que les persones podem escampar tots aquests agents patògens (especialment els virus) amb les nostres robes i el calçat.

Per això no hem de pensar que si el gat no surt de casa està protegit, ja que nosaltres, en sortir al carrer i relacionar-nos amb altres persones i animals, podem portar molts virus i bacteris a casa que poden causar malalties al nostre gat.

Consulteu el vostre veterinari sobre la vacuna més adient pel vostre gat!

 

Gemma Hervàs. Veterinària.

www.gemmahervas.com

Anuncis

2 responses to “La vacunació dels gats

  1. el meu gat no te ni dos mesos. el vaig recollir del carrer. li hem donat la pastilla dels cucs i un antibiotic perque estornudava, estav molt prim i no menjava. ara li surten unes ronxes on li cau el pel i li surt sang!
    sisplau estic molt preocupada ja que no se que es ni com curar-li.

    gracies

  2. Hola!
    Els gatets recollits del carrer acostumen a estar afectats per algunes malalties víriques i bacterianes que els hi transmeten les seves mares; a més, la mala alimentació i les condicions de vida precàries, fan que el seu sistema inmunitari no es pugui desenvolupar correctament, així que acostumen a ser “gats malalts”. Normalment aquestes malalties no són mortals però el que té el teu gat poden ser vàries coses, pel que et recomano que el portis al veterinari, ja que és important corregir totes les deficiències que pugui tenir per a que creixi bé i es converteixi (després d’un temps) en un gat sa i maco.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s