Malalties mentals


p01.jpg

Alteracions emocionals i de comportament

Els trastorns mentals són alteracions en la manera de pensar, sentir i comportar-se de les persones. En les societats desenvolupades, les més comunes són l’ansietat i la depressió. Actualment, una de cada deu persones pateix una d’aquestes dues malalties. Però de malalties mentals n’hi ha de molts tipus, com ara l’esquizofrènia, el trastorn de dèficit d’atenció i hiperactivitat o el trastorn límit de personalitat, entre d’altres.

Passar per períodes de tristesa, preocupació, ansietat o estrès és normal, però quan persisteixen o no es poden controlar s’ha de demanar ajuda professional. Cal tenir present que la persona que pateix un trastorn mental no té la culpa de la seva situació i en cap cas no se n’ha d’amagar. 

021.jpgEls trastorns mentals greus

Els fons que es recaptin en la Marató del proper 14 de desembre es dedicaran a finançar projectes de recerca biomèdica sobre els trastorns mentals més greus: 

Depressió. És el trastorn mental més estès i el que té més repercussió social. És una malaltia que interfereix en l’ànim i en el pensament de les persones. La depressió té greus conseqüències en l’autoestima del malalt i no se supera sense l’assessorament mèdic. D’entre els diversos tipus de trastorns depressius, el bipolar és el més comú. Els afectats pateixen canvis cíclics en l’estat anímic i alternen fases d’eufòria amb fases de depressió. 

Angoixa. Tothom ha experimentat en algun moment una situació d’angoixa: abans de fer un examen, davant d’una cita o en una entrevista de feina. Si és un fet puntual, és d’allò més normal. Quan és permanent i no es pot controlar, es converteix en una malaltia mental greu. Un dels trastorns d’angoixa més habituals és el trastorn obsessivocompulsiu (TOC), que es caracteritza per la presència d’idees obsessives (pensaments involuntaris i persistents que impedeixen pensar amb claredat) i compulsions (conductes repetitives que el malalt no pot evitar de fer, tot i veure que poden ser absurdes). Les persones que tenen aquest trastorn se senten culpables de la seva conducta anormal i no són capaces de controlar-se. 

Esquizofrènia. L’esquizofrènia és un trastorn que dificulta establir diferències entre les experiències reals i les irreals. Afecta la manera lògica de pensar i impossibilita tenir respostes emocionals normals. Una persona afectada d’esquizofrènia, si no es tracta, pot tenir deliris, al·lucinacions o alteracions afectives i viure-ho com si fos veritat. És un dels trastorns mentals en què el component genètic té més importància. El pateix un 1% de la població, acostuma a aparèixer en la joventut i es desenvolupa al llarg de la vida adulta. Els casos d’esquizofrènia detectats en la infantesa evolucionen pitjor si no es tracten a temps. Entre els primers símptomes d’un episodi psicòtic i el  tractament efectiu i estable acostumen a passar entre cinc i set anys.

TDAH i TLP. El trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH) és un trastorn neuropsicològic del comportament que provoca falta d’atenció, impulsivitat, distracció i inestabilitat emocional. És una de les causes més freqüents del fracàs escolar i de problemes socials en l’edat infantil. Afecta entre el 5 i el 10% de la població infantil i adolescent i, si no es tracta, pot arribar a tenir greus conseqüències en l’edat adulta.

03.jpg

Alguns dels símptomes del TDAH es poden arribar a confondre amb els d’un trastorn límit de personalitat (TLP). Qui pateix un TLP té veritables dificultats per contenir els seus impulsos. Viuen en una permanent inestabilitat emocional i els seus sentiments van d’un extrem a l’altre de manera gairebé constant, fet que els aboca a relacions i conductes perilloses i agressives. 

Autisme. És un trastorn del desenvolupament que persisteix durant tota la vida. Aquesta síndrome es fa evident durant els primers 30 mesos de vida i dóna lloc a diferents graus d’alteració del llenguatge i de la comunicació, de les competències socials i de la imaginació. Sovint aquests símptomes s’acompanyen de comportaments anormals, com activitats i interessos de caràcter repetitiu i estereotipat, de moviments de balanceig i d’obsessions insòlites cap a alguns objectes o esdeveniments. El nivell d’intel·ligència i la gamma de capacitats de les persones amb autisme són molt variables encara que la immensa majoria (75%) presenten una deficiència mental associada de divers grau.

– Les malalties mentals greus són una de les tres primeres causes de baixa laboral 

– Representen una important càrrega social i econòmica per als malalts i les seves famílies. 

– Estan condicionades per la predisposició genètica, l’entorn i l’estil de vida de cada persona. 

– Estan estigmatitzades: la gent té por de les persones amb malalties mentals, de les seves reaccions, del seu comportament… 

– Una de cada quatre persones patirà un trastorn mental al llarg de la seva vida. De tots depèn que la percepció social d’aquests trastorns canviï. 

– S’han d’investigar més per saber-ne les causes i per trobar nous medicaments i teràpies que millorin la vida dels malalts.

logotipmarato.jpg

14 hores de programa i 900 activitats

La Marató de TV3 és un gran esdeveniment mediàtic que s’organitza amb la finalitat d’obtenir recursos econòmics per investigar malalties que actualment no tenen una curació definitiva. En les setze edicions celebrades fins ara, la Marató ha recaptat un total de més de 65 milions d’euros que s’han destinat a finançar més de 575 projectes d’investigació.

L’edició d’aquest any s’ampliarà en dues hores i tindrà una durada de més de 14 hores en directe en què es combinaran actuacions musicals, gags, reportatges, entrevistes i testimonis d’alguns afectats. Paral·lelament, associacions, entitats i voluntaris anònims organitzen prop de 900 activitats que mobilitzen milers de persones. Si voleu organitzar una activitat popular, podeu contactar a través del correu electrònic activitatsperlamarato@ccma.cat tot indicant nom de l’entitat i de la persona de contacte, telèfon, data de realització de l’activitat i població.www.tv3.cat/marato

Article extret de Calaix de Sastre

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s