Amb el fred, també arriben els refredats


animalons01Traqueobronquitis canina o tos de les gosseres

Com el seu nom indica, aquesta és una malaltia infecciosa molt contagiosa del tracte respiratori dels gossos, que causa traqueobronquitis i aparició aguda de tos seca. Està causada per un o més agents infecciosos: un bacteri anomenat Bordetella bronchiseptica, virus de la parainfluenza, adenovirus tipus 1 i 2, virus de l’herpes caní, reovirus i micoplasma.

La forma més comuna de la malaltia afecta les vies respiratòries altes, és lleu i dura pocs dies; però també pot complicar-se amb infeccions secundàries al pulmó, que causen pneumònia i poden arribar a ser molt greus. La tos també es pot fer crònica i perdurar diverses setmanes, sobretot en cadells i animals amb depressió del sistema immunitari.

Si al nostre gos li apareix un brot de tos seca, caldrà portar-lo al veterinari per a que estableixi un diagnòstic i li apliqui un tractament adient; però, un cop més, la prevenció ens pot estalviar la visita al veterinari.

Com preveure la tos de les gosseres?

Primer de tot, cal tenir en compte que a la tardor i a l’hivern nosaltres ens posem l’abric quan sortim al carrer. El gos “ja porta l’abric posat”, però si estem a casa amb la calefacció a una temperatura aproximada de 20-25 ºC i sortim al carrer on la temperatura pot ser de 10 ºC o menys, aquest canvi sobtat de temperatura pot provocar que el gos “es refredi”. Per evitar-ho, podem intentar que el canvi de temperatura no sigui tan sobtat o també, en gossos que tinguin el pèl curt o que siguin “fredolics”, els hi podem posar un abric.

Si banyem l’animal durant aquesta època de l’any, caldrà eixugar-lo molt bé, amb l’assecador si cal, i assegurar-nos que no queda humit. Tingueu en compte que el pèl del gos és impermeable i, per tant, de vegades costa molt de mullar però encara més d’eixugar. És molt recomanable portar-lo a fer el seu bany a un centre especialitzat, on tenen aparells que eixugaran completament el gos.

Les vacunes també són molt importants. La majoria de les vacunes que s’inoculen un cop cada any de forma rutinària ja protegeixen contra el virus de la parainfluenza i els dos serotips d’adenovirus. Però avui dia també existeixen altres vacunes més específiques que protegeixen contra la resta d’agents causants de la malaltia, com l’herpesvirus i la Bordetella bronchiseptica. Aquestes vacunes poden resultar molt útils en animals que es troben exposats o predisposats a patir la traqueobronquitis de forma recurrent. Consulteu al vostre veterinari!

 

Gemma Hervàs. Veterinària.

www.gemmahervas.com

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s