L’importància de l’esterilització als nostres animals domèstics


 

Esterilització significa intervenció que té per objecte anul·lar la capacitat de reproducció.

 

Per què és important l’esterilització? Cal que anem pas a pas:

Començarem per les gosses. Les patologies de l’aparell reproductor a les gosses són freqüents. La malaltia quística dels ovaris la podrem veure quasi al 100% de les femelles d’edat avançada degut a que avui dia l’esperança de vida dels animals ha augmentat molt. Aquesta patologia, però, no és greu per si mateixa, només comporta una alteració al sistema hormonal; però pot derivar en una piòmetra, que si és greu.

La piòmetra o infecció de matriu és provocada per una sèrie d’alteracions uterines induïdes per les hormones (sobretot la progesterona) que afavoreixen la infecció secundària. Aquestes alteracions uterines es produeixen a totes les gosses i sempre després que hagin tingut el zel. A més, els bacteris causants d’aquesta infecció tenen una forta predilecció pel ronyó, i la piòmetra pot complicar-se amb insuficiència renal.

 

Altres patologies reproductives importants a les gosses són les metritis agudes, la torsió uterina i les neoplàssies (càncer).

Dit això, esterilitzar la nostra femella significa prevenció i vetllar per la seva salut.

En el cas dels gossos mascle, la castració atenua, i fins i tot pot fer desaparèixer del tot conductes que són regulades per les hormones dels mascles (testosterona) com ara el marcatge territorial, l’agressivitat per dominància i l’agressivitat amb altres mascles.

 

Pel que respecta a les gates, aquestes també poden patir les mateixes patologies que hem anomenat per a les gosses, tot i que són menys freqüents. L’esterilització també previndrà l’aparició de càncer de mama; però sobretot, les gates s’acostumen a esterilitzar per a eliminar el “molest” comportament que tenen quan estan en zel (criden, s’arrosseguen pel terra; algunes gatetes fins i tot deixen de menjar amoïnant molt els seus amos).

Els gats mascle que viuen a pisos o cases, solen realitzar marcatge territorial (ja que el gat és un animal molt territorial) orinant-se per diferents racons de la casa com cortines, sofàs,… aquesta orina que el gat utilitza per a comunicar a altres gats que aquella zona “és seva”, està carregada amb gran quantitat d’unes hormones anomenades feromones que tenen una olor molt forta, desagradable i persistent.

 

En resum, podríem dir que esterilitzar una femella, ja sigui gos o gat, evitarà a l’animal l’aparició futura d’una sèrie de malalties i en els mascles, farà desaparèixer comportaments que poden arribar a crear incomoditat a la nostra convivència. Però l’esterilització, per sobre de tot, evitarà la proliferació indiscriminada de gossos i gats, farà que cada dia sigui possible veure menys gossos que caminen sols i abandonats per la carretera, menys gats prims i malalts que volten pels carrers i menys saturació a les gosseres municipals.

 

Gemma Hervàs. Veterinària

 

Article publicat al Calaix de Sastre el 12/09/08

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s