La cura del gos geriàtric


 

021.jpg

Avui dia podríem considerar que el nostre gos a partir dels 7 anys ja és geriàtric; és a dir, vell.

Els gossos viuen una mitjana d’onze anys; tot i que la gran diversitat morfològica que existeix dins l’espècie canina (més de 400 races de diferents mides que oscil.len des d’un kilogram de pes fins a més de cinquanta) influeix en l’esperança de vida. Per exemple, és sabut que els gossos de mida petita viuen més que els de mida gran o que els pequinesos són els gossos que més viuen; no és estrany trobar-ne un que tingui 18 anys o més.

En qualsevol cas, a partir dels 7 anys podem seguir unes senzilles recomanacions perquè el nostre estimat gos visqui més temps i tingui una millor qualitat de vida.

Primer de tot, és important fer-li 1 o 2 revisions veterinàries l’any. El veterinari, un cop explorat l’animal, considerarà si cal fer proves complementàries i quines. El més important és:

-Fer un perfil complet de sang. Aquesta prova ens indicarà quin és l’estat general de l’animal i si els seus òrgans interns (fetge, ronyó, … ) funcionen correctament. També ens permetrà anar sempre per davant de qualsevol malaltia que es pugui presentar.

-Cal mirar que el cor funcioni correctament. Algunes races tenen predisposició a patir diferents cardiopaties a partir d’aquesta edat. Els tractaments preventius ajudaran a que aquests tipus de patologies (que en molt casos es consideren “normals” a partir dels set anys) no ocasionin problemes secundaris que interfereixin en la qualitat de vida de l’animal.

-És important, també, fer un control odontològic: mirar l’estat de la dentadura i les genives i si hi ha presència o no de tosca. Una boca que no estigui sana no permetrà a l’animal alimentar-se de forma correcta.

-El veterinari hauria d’avaluar també els sentits: la vista, l’oïda i l’olfacte van perdent la seva sensibilitat a mesura que el gos es fa gran.

01.jpg

Considero que una de les coses més importants és l’alimentació. Avui dia, gràcies als avanços en la medicina animal, trobem al mercat pinsos d’alta qualitat anomenats terapèutics, els quals són de gran ajuda a l’hora d’allargar la vida del nostre millor amic. Si el nostre gos té un problema cardíac, si el seu ronyó ja no funciona degudament, si té dolor articular quan camina perquè pateix artrosi, si pateix obesitat … podem proporcionar-li una dieta terapèutica que millorarà, sense cap dubte, el seu estat general. I si tenim sort i no té cap d’aquests problemes, amb una dieta “senior” evitarem o retardarem l’aparició d’aquest tipus de problemes.

És ara quan el nostre gos, que ens ha donat afecte durant tota la seva vida, es mereix la nostra cura, dedicació i sobretot paciència.

Gemma Hervàs, veterinària

Article publicat Calaix de Sastre

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s