La ressaca


Durant la llarga nit de Sant Joan les localitats dels Països Catalans viuen una jornada especial de fogueres i festa nocturna. Dilluns toca revetlla i dimarts, festa de Sant Joan. Per alguns el 24 de juny serà simplement un dia de descans laboral, altres potser celebraran el dia en família o amb amics i d’altres seran víctimes d’haver begut més del compte, víctimes de la ressaca.

Per què aquest malestar?

La ressaca es caracteritza per tenir, al matí següent de beure en excés, set intensa, mal de cap, mareig, visió borrosa, dolor muscular i malestar general amb nàusees i acidesa d’estómac.

El mal de cap es deu en part als productes tòxics de degradació de l’alcohol, que apareixen en més quantitat si l’alcohol no és de bona qualitat. Però principalment es deu a la dilatació dels vasos sanguinis, a la disminució de la glucosa a la sang i a l’efecte que produeixen algunes substàncies vasodilatadores a l’organisme. La sensació de set, per la seva banda, es deu a que l’alcohol fa que disminueixi la vitamina B1 de l’organisme. I un altre símptoma habitual entre les persones que pateixen ressaca són les molèsties gàstriques, degudes a erosions a la mucosa de l’estómac produïdes per l’etanol, component principal de l’alcohol. Aquestes són més importants si s’han barrejat begudes, ja que llavors la irritació gàstrica està produïda per tots els components ingerits.

Consells a tenir en compte abans de beure

La millor manera d’evitar els desagradables efectes de la ressaca és beure amb moderació i prendre begudes de bona qualitat. El fetge metabolitza uns 25 grams d’alcohol per hora, de manera que si prenem 125 grams d’alcohol (una ampolla de vi) aquest circularà almenys durant 5 hores per la nostra sang.

Per evitar passar-nos de la ratlla, els consells a seguir són els següents:
– Evitar la ingesta de begudes amb l’estómac buit. Com més copiós sigui l’àpat previ a la ingesta d’alcohol més trigarà aquest a arribar a la sang. Cal evitar els menjars forts perquè fan que vingui de gust més vi que amb un menjar senzill i lleuger.
-Acompanyar les copes amb aliments calòrics, rics en glucosa, a més de beure en petites quantitats. Així l’organisme podrà eliminar l’alcohol de forma suficient. Si mengem a la vegada que bevem l’estómac tardarà fins a quatre vegades més en absorbir l’alcohol.
-Alternar begudes alcohòliques amb altres sense alcohol per reduir el risc d’una deshidratació. Però no convé barrejar l’alcohol amb aigua, perquè aquesta fa que l’alcohol s’absorbeixi amb més rapidesa; la llet, en canvi, té l’efecte contrari, i és el millor per després d’unes copes.
-Evitar les begudes més fosques que contenen congèneres, com el conyac, brandi, whisky o vi negre. Causen una major ressaca que altres begudes. Tampoc no s’han de beure combinats, sobretot amb begudes amb cafeïna, ja que els efectes excitants de la cafeïna anul·len els relaxants de l’alcohol incrementant els seus efectes encara que en principi es noti menys.
-No inhalar el fum del tabac (fins i tot si s’és fumador passiu), ja que empitjora la ressaca de l’endemà.
-Dones i gent gran han de tenir especial precaució, ja que la seva capacitat de metabolitzar l’alcohol és menor. Està totalment contraindicat en embarassades.

Falsos mites

Hi ha mites sobre com fer més lleu la ressaca que no tenen cap fonament, com ara prendre el típic cafè: tot i ser un excitant, és també un diürètic i el que fa és deshidratar el cos encara més. Altres mites que no val la pena tenir en compte són els següents:
-Prendre una cullerada d’oli abans o després de beure, ja que ni redueix l’absorció de l’alcohol a l’estómac ni fa més llarga la borratxera: una cullerada d’oli no cobreix tota la superfície de l’estómac i la part lliure absorbeix l’alcohol a la mateixa velocitat.
-Ingerir pastilles de vitamina B6 abans o després de beure, ja que no prevenen la ressaca.
-Tampoc no és aconsellable la ingesta d’alcohol per evitar símptomes de ressaca. Començar el dia amb la mateixa beguda alcohòlica amb què es va acabar la nit el que farà és aplaçar la ressaca.
-Un esmorzar ric en greixos tampoc ajuda a reduir la ressaca sinó que fa treballar més un sistema digestiu que ja està danyat i irritat.
-Tampoc és del tot cert que beure aigua en abundància per orinar més millori la ressaca en afavorir l’eliminació de l’alcohol, perquè aquest s’elimina a una velocitat de set grams per hora i és impossible accelerar-ne el ritme.

Remeis casolans per l’endemà

Per si totes les mesures anteriors no han estat suficients i la festa ha pogut més que la bona voluntat, aquí us presentem alguns consells per l’endemà de la borratxera:
-S’han de consumir begudes rehidratants per ajudar a reduir la ressaca i que l’organisme recuperi la normalitat. Són especialment recomanables les begudes isotòniques per a esportistes.
– Prendre aliments i begudes rics en fructosa (un suc de fruites fresques, per exemple) va bé ja que reposen les vitamines perdudes durant la borratxera. Són especialment beneficiosos els sucs de tomàquet, taronja i aranja. També s’han de prendre aliments suaus que no irritin la mucosa gàstrica, com pot ser un iogurt.
-No és recomanable forçar l’estómac. Durant el dia podem menjar plats suaus com arròs, peix bullit o consomé, que estan indicats per reposar les sals i el potassi que s’han reduït pel consum d’alcohol.
-Una dutxa calenta acabada amb aigua freda estimula la circulació sanguínia i elimina toxines.
-Si el mal de cap és molt fort els analgèsics poden ser un bon aliat, associat a un protector gàstric.
-Descansar és fonamental. Una altra mesura que sol ser molt útil és passar el temps de recuperació dormint més.
-Fer una passejada a l’aire lliure ajuda a combatre els marejos, l’efecte dels quals normalment desapareix a les 24 hores següents.

Quan el beure no és un fet puntual

Si el que beu més del compte no ho fa només un dia de festa que es passa de la ratlla; és a dir, quan beure massa es converteix en una habitud, aleshores hem de parlar d’altres aspectes estrictament sanitaris. Segons l’Òrgan Tècnic de Drogodependències de la Generalitat de Catalunya, els avantatges que reconeixen els bevedors en el beure poden ser socials, per motius de la feina o per obtenir-ne uns beneficis psicològics. Els seus desavantatges normalment es relacionen amb aspectes socials, financers, laborals, psicològics o legals i també amb la salut.
La gent beu per tal d’obtenir-ne certs avantatges però això esdevé un problema quan l’alcohol no aconsegueix aquests avantatges (per exemple, “bec per animar-me, però els efectes sedants encara em fan trobar pitjor”) o bé “bec per tenir confiança en mi mateix i impressionar la gent important, però bec massa i aleshores faig l’imbècil”). Beure també esdevé un problema quan l’alcohol facilita avantatges a curt termini però causa, o té el potencial per causar, conseqüències adverses a llarg termini (per exemple, “bec per dormir a la nit, però em llevo amb ressaca cada matí”) o bé (“bec per ser sociable amb els meus amics, però trobo que m’estic perjudicant el fetge”).
De l’alcohol, les valoracions més negatives són la ressaca després d’un fort consum i oblidar-se del que es va fer quan s’anava molt begut, segons l’Observatori de nous consums de drogues en l’àmbit juvenil. En canvi, les borratxeres i, de vegades, els comes etílics no semblen preocupar massa i alguns fins i tot els veuen com a “normals” o associats al fet de beure, especialment els adolescents.

 

Publicat a Calaix de Sastre Juny 19, 2008

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s