Shiatsu: massatge japonèsEl shiatsu és un estil de massatge japonès amb influències de la medicina tradicional xinesa, la quiropràxia, l’osteopatia i el massatge clàssic del Japó, que mitjançant suaus i agradables pressions i/o grats estiraments estimula, activa i proporciona energia (Ki) impulsant el poder autocuratiu tant físic, com mental i espiritual. Generalment es realitza sobre un matalasset o futon, encara que també pot realitzar-se sobre camilla, i si la roba és còmoda no cal treure’ns-la. És difícil d’explicar les sensacions que s’experimenten en rebre aquesta tècnica, que alguns han convingut en considerar com un art; de fet l’única forma d’apreciar-les realment és vivencial, provant-ho.

shiatsu1.jpg

L’expansió del shiatsu

Avui en dia el shiatsu és cada vegada més popular a l’Occident. L’expansió de la tècnica fora de les fronteres originals del Japó i les diferents visions dels propis japonesos han permès el desenvolupament de molts estils de shiatsu. Encara que literalment shiatsu significa pressió amb el dit –Shi (dit) i atsu (pressió)-, depenent de les diverses escoles a més d’utilitzar els polzes, que és l’aplicació més clàssica, trobem que també s’utilitzen els palmells de les mans, els peus, els colzes i inclús els genolls. També trobem diferències fonamentals en la selecció de la zona on s’efectua aquesta pressió: mentre unes escoles proposen una pressió per àrees, altres busquen els punts clàssics o meridians energètics d’acupuntura i altres unes zones reflexes.

Encara que el shiatsu no és difícil d’aprendre, calen suficients hores pràctiques per a la seva correcta assimilació i la seva posterior aplicació en altres persones, harmonitzant-les amb la teoria perquè ment i cos treballin junts creant el potencial curatiu necessari. Un altre element que per ell mateix caracteritza aquesta pràctica i que la fa encara més atractiva és que el terapeuta desenvolupa àmpliament la seva sensibilitat, com si estigués realitzant ioga o meditació, permetent que emissor i receptor flueixin en un estat d’harmonia i relaxació mútua, al que alguns autors anomenen empatia pel tacte.

shiatsu.jpg

Quan el shiatsu s’administra correctament, vigoritza la pell, estimula la circulació de la sang i dels fluids corporals, millora la flexibilitat i tonicitat muscular, corregeix deformacions de l’esquelet, millora l’harmonia del sistema nerviós, regula les funcions de les glàndules endocrines i estimula el normal funcionament dels òrgans interns. És a dir, enforteix i vitalitza el cos en general, prevenint la malaltia i contribuint a la curació d’aquesta una vegada instal·lada en el cos.

Marc Juncosa

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s