Plantem el futur


 

plantem-el-futur.jpg

 

La plantada d’arbres simultània més gran que s’ha fet mai al nostre país tindrà lloc el dia 30 de març al matí, amb el lema Plantem el futur. Catalunya Ràdio i la Fundació Territori i Paisatge de Caixa Catalunya han escollit aquest dia, coincidint amb els 25 anys de l’emissora de ràdio i els 10 de la fundació, per aconseguir l’objectiu d’introduir 35.000 arbres a 35 territoris repartits per Catalunya amb l’ajuda dels oients i de tothom que vulgui contribuir a aquest repte inèdit de caràcter participatiu i de respecte al medi ambient. 

 

olerdola.jpg

A La Muntanyeta d’Olèrdola

Dels 35.000 arbres, se’n plantaran 1.500 a la Muntanyeta, al municipi d’Olèrdola. Tenint en compte les característiques vegetals de la zona, s’han triat 550 plançons de roure martinenc, 550 d’alzines, 200 de llentiscles i 200 més de màquies de garric. Tots els exemplars estan adaptats al territori.

Dels 35 espais de Catalunya on es farà la plantada simultània, La Muntanyeta és un dels dos que no és propietat de la Fundació Territori i Paisatge sinó un lloc d’interès local assignat per la Diputació a través del seu Servei de Parcs Naturals. L’altre espai d’interès local no propietat de la fundació és a Granollers. Com afirma Raimon Raventós (regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Olèrdola), la Diputació va fer l’oferiment a aquests dos espais de participar a la plantada i a nosaltres ens va semblar molt bé. El que volia la Diputació era trobar espais d’interès local on hi tingués figures d’assessorament i protecció per poder restaurar la zona, amb una política de recuperació forestal i de conreus. Són espais que estan vinculats a la Diputació, en el cas de La Muntanyeta a través del Parc d’Olèrdola. 

La Muntanyeta és una finca de 55 ha dins del municipi  d’Olèrdola, amb una superfície total de 409 ha i situat entre el Puig de l’Àliga i la riera de Vilafranca. En aquesta finca de propietat municipal, adjacent al Parc d’Olèrdola i on hi ha intenció de preservació del territori, es plantaran espècies de bosc mediterrani. Aquests tres motius segurament han influït en l’elecció de La Muntanyeta, segons ens ha explicat Javier García-Berro des d’ADF Rossend Montané, entitat que col·labora amb la plantada juntament amb l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil d’Olèrdola, el Grup de Joves de Moja i la Federació d’ADF Penedès-Garraf. L´Ajuntament d´Olèrdola també hi col·labora organitzant una botifarrada popular al voltant de les barbacoes de la masia de La Muntanyeta.

A l’entrada de la finca hi ha en una gran esplanada on se situarà l’aparcament, al costat del cementiri de Moja. La zona de recepció dels participants s’establirà “al fons”, on es va celebrar l’Existence Festival el desembre de 2006. Allà hi haurà una carpa on es rebrà i distribuirà la gent participant a la plantada. En qualsevol cas, quedarà tot ben senyalitzat gràcies a la col·laboració dels voluntaris. 

Dins de la finca de La Muntanyeta hi haurà tres zones de plantada: 

una a la porta de la finca de La Muntanyeta,

una dins de l’Hípica de Les Planes,

una altra en unes clarianes de conreus que es troben al camí que va de La Muntanyeta a Cal Castellví.

 

Com participar-hi?

Per preveure l’afluència dels participants en cadascun dels llocs, s’ha articulat un sistema de reserva –totalment gratuït- a través de Tel-Entrada de Caixa Catalunya. Carles Pérez afirma que la inscripció s’ha hagut de fer per internet per poder planificar l’acte i tenir constància de quanta gent hi assistirà. 

En data de dimecres 26 hi havia 680 sol·licituds de plançons per plantar a La Muntanyeta, xifra que molt possiblement anirà augmentant a mesura que ens aproximem al diumenge 30 de març. Hi ha indrets on la xifra de plançons ja està coberta (com a l’Espai d’interès natural de Gallecs –Vallès Oriental-) o bé queden pocs plançons per adjudicar (a zones del Barcelonès com l’Aiguamoll de Molins de Rei, ja que d’una banda hi ha més densitat de població i d’una altra banda fa més il·lusió plantar un arbre perquè és un acte menys freqüent). 

 

Per què 35.000 arbres a 35 indrets?

1.000 arbres i un indret per cada any de celebració (els 25 de Catalunya Ràdio i els 10 de la Fundació Territori i Paisatge). Aquesta fundació de Caixa Catalunya facilita el lloc de plantada, ja sigui de les finques que protegeix en propietat, com dels espais que custodia en conveni. També hi ha espais de titularitat municipal, explica Carles Pérez, comissari dels actes de celebració del 25è aniversari de Catalunya Ràdio i la persona que ha organitzat la plantada. Cada terreny té un propietari diferent, però tots són de titularitat pública per poder tenir així més garanties de supervivència dels plançons. 

La fundació en els seus estatus té el compromís de preservar els espais naturals que té en propietat, per tant aquests ja estan garantits; els espais que estan en conveni també tenen aquesta garantia; i, finalment, els espais municipals s’han escollit per davant dels privats justament perquè s’ha pensat que hi ha més garanties que es conservin amb respecte al medi ambient. 

Espècies adaptades al territori

Els exemplars que es plantaran corresponen a 38 espècies diferents. Totes són autòctones, tal com estableix el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient en la seva campanya, i estan adaptades al lloc on es trasplantaran. 

A La Muntanyeta, la logística va a càrrec de Protecció Civil i dels voluntaris però les espècies per fer la replantació –com a la resta de terrenys de la plantada- han estat assignades des de la Fundació Territori i Paisatge, segons explica Raimon Raventós, regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Olèrdola. Es plantaran roures i alzines amb la idea de recuperar la vegetació potencial d’aquest espai. 

De fet, s’han triat plançons d’una i dues sabes perquè tenen més capacitat d’adaptació i de supervivència. Carles Pérez afirma que, pel que fa a les espècies, els tècnics les han triat amb consonància amb el terreny perquè estiguin més adaptades. Per exemple, a les Planes de Son (Pallars Sobirà) s’hi plantaran arbres fruiters i caducifolis de muntanya. 

D’altra banda, la fundació ha triat plançons d’un o dos anys ja que se sap que com més petits són més fàcil és que s’adaptin. També s’havia escollit fer la plantada a començaments de març perquè els tècnics ho recomanaven per afavorir la supervivència dels plançons, però a causa de les eleccions la data es va haver de posposar. Per últim, tots els plançons que es plantaran van amb un test amb terra incorporada, ja que així és més fàcil que sobrevisquin, a diferència del sistema anomenat “plantar estaca” (sense terra). 

La “plantada espessa”

Tots els especialistes afirmen que entre el 25 i el 30% de plançons acaben morint. Per això s’ha optat per dur a terme el que s’anomena la “plantada espessa”, que vol dir que si en un terreny, per exemple, hi caben 1.000 plançons se n’hi planten 2.500. 

Una altra acció que s’ha tingut en compte és el compromís que, si cal regar els plançons, el responsable de cada lloc (ja sigui la fundació o l’ajuntament que pertoqui) ho farà amb aigua freàtica. S’ha buscat, doncs, un compromís amb els responsables perquè els plançons tirin endavant. 

 

catalunya-radio.jpg

Desplegament i programació especial de Catalunya Ràdio

El dia 30 de març, Xavier Solà realitzarà un programa especial dedicat a la iniciativa Plantem el futur. Serà una versió especial del programa El suplement on participaran la majoria dels realitzadors de Catalunya Ràdio. Des de les 9 del matí i fins a les dues del migdia, Solà connectarà amb diferents punts del país on s’estigui fent la plantada. S’informarà sobre el temps, el trànsit i es donaran indicacions bàsiques sobre com accedir als diferents territoris. També es proposarà que els oients juguin a trobar els realitzadors de la casa, que estaran distribuïts per tot el territori. Així, el conegut espai d’El suplement. On és el Claudi? es transformarà aquell dia en una recerca general de més de 35 persones repartides per tot Catalunya. 

La iniciativa Plantem el futur és la primera de les accions que Catalunya Ràdio durà a terme aquest any 2008 coincidint amb el seu 25è aniversari. Des de la mitjanit del 19 al 20 de juny de fa mig quart de segle (en què va sortir en antena per primera vegada) fins ara, Catalunya Ràdio sempre ha volgut ser una emissora de compromís i d’èxit. 

fundacio.jpg

 

(D’esquerra a dreta) Carles Pérez, comissari del 25è aniversari de Catalunya Ràdio, Oleguer Sarsanedas, director de Catalunya Ràdio, Miquel Perdiguer, director de l’Obra Social de Caixa Catalunya, Jordi Sargatal, director de la Fundació Territori i Paisatge, i Pere Garriga, conseller delegat i director general de Forestal Catalana en la presentació de la plantada que es farà el 30 de març

 

10 anys de la Fundació Territori i Paisatge 

La història de la Fundació Territori i Paisatge comença l’any 1998, quan Caixa Catalunya endega una iniciativa sense precedents a l’estat espanyol: comprar territori per protegir el seu paisatge. L’activitat de la fundació es va iniciar el 5 de març, dintre de l’Obra Social de Caixa Catalunya. En aquests 10 anys de vida la Fundació Territori i Paisatge ha esdevingut un important agent socioambiental a Catalunya i un referent en l’àmbit estatal. 

En aquests anys el balanç de la Fundació Territori i Paisatge ha fet possible que a dia d’avui protegeixi mitjançant compra social o convenis de custòdia fins a 144.096 hectàrees (7.834 de les quals en propietat, distribuïdes en 25 finques d’arreu de Catalunya). 

L’educació ambiental centra també les activitats de la Fundació a través de la publicació de materials didàctics i la organització d’estades de natura i camps de treball per a joves i infants. En aquest apartat destaca de forma especial un projecte com és la creació del Centre de Natura i Desenvolupament Sostenible dels Pirineus “Les Planes de Son”, situat en el paratge de les Valls d’Àneu. En aquest edifici l’Obra Social de Caixa Catalunya realitza una important tasca d’educació ambiental de la població mitjançant un complet programa d’activitats. 

 

wangari-maathai.jpg 

Objectiu: plantar mil milions d’exemplars anualment i durant deu anys

La plantada del 30 de març s’inscriu dins la Campanya per als Mil Milions d’Arbres del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA). Es tracta d’un objectiu ambiciós i que servirà per donar suport al projecte global de sostenibilitat ambiental promogut per les Nacions Unides per contrarestar dades com les que afirmen que durant el decenni 1990-2000 es van perdre al món 130 milions d’hectàrees de superfície forestal, la qual cosa equival a 140.000 milions d’arbres.

El PNUMA, principal autoritat mundial en l’àrea ambiental, l’any 2007 va llançar aquesta campanya per als 1.000 milions d’exemplars d’espècies vegetals (adaptades al territori i durant els pròxims 10 anys) a proposta de la catedràtica i Premi Nobel de la Pau 2004 Wangari Maathai (Quan plantem arbres, plantem les llavors de la pau i de l’esperança) i del seu moviment Cinturó Verd. 

El PNUMA, amb seu a Nairobi (Kènia), coordina les activitats relacionades amb el medi ambient i assisteix els països en la implementació de polítiques mediambientals adequades així com en el foment del desenvolupament sostenible. Va ser creat per recomanació de la Conferència de les Nacions Unides sobre el Desenvolupament Humà (Estocolm, 1972). 

 

Article publicat a Calaix de Sastre el 28/03/08 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s