Diccionari vitivinícola


 abccava.jpg

 

 

Borró: Gemma d’on brotaran les noves branques.

Brocada: Sarment podat normalment a dos borrons i d’on sortiran els sarments productius a la primavera.

Cava: Vi escumós de qualitat que resulta de sotmetre el vi a una segona fermentació dins l’ampolla. Aquesta és la denominació oficial que s’utilitza pels escumosos produïts a Catalunya i a algunes altres zones molt concretes de l’Estat. Una cava també pot denominar aquella zona del celler, sovint subterrània, dedicada a la conservació i emmagatzematge del vi.

Celler: Local on s’elabora el vi i on aquest madura i s’envelleix.

Cep: Cadascun dels espècimens de Vitis Vinifera que formen una vinya. Aquest terme s’utilitza sovint per designar la soca de la planta.

Circell: Filament que treuen a la part oposada del borró dels sarments, en algunes varietats molt abundants.

Criança: Període durant el qual les ampolles reposen a la cava, per tal que es produeixi el necessari envelliment del vi. El cava ha de tenir una criança mínima de nou mesos.

Cupatge: Mescla de diferents vins amb la qual s’obté el vi base que s’ha de transformar en cava.

Degollament: Acció de destapar les ampolles de cava per tal d’eliminar el solatge que han deixat els llevats, un cop produïda la segona fermentació i després de passat el període de criança.

D.O.: Sigles de Denominació d’Origen. Aquesta denominació qualifica el vi i garanteix el seu origen.

Esporga: Acció per la qual es neteja una planta de fulles i branques inútils o sobreres.

Fermentació alcohòlica: Procés químic pel qual els sucres del most esdevenen alcohol.

Licor d’expedició: Vi dolç que s’afegeix per donar al cava el punt de dolçor desitjat.

Llevat: Nom que es dóna als fongs unicel·lulars que permeten la fermentació.

Most: Suc del raïm sense fermentar.

Pàmpol: Nom que rep cadascuna de les fulles del cep.

Pistola: sarment podat a 6 – 10 borrons, típic de la poda llarga.

Poda: Acció per la qual es tallen els sarments sobrers d’un cep.

Vas: Consisteix en un tronc recte d’altura variable sobre el qual estan distribuïts els braços on van situades les brocades.

Royat doble: formació en cordó que consisteix en un tronc recte de 50-70 cm d’altura del qual surten dos troncs arquejats i en direcció oposada horitzontalment i sobre els quals s’assenten les brocades que han de portar els sarments de producció.

Guyot: consisteix en un tronc sobre el qual s’assenten un o dos conjunts brocada pistola. El conjunt està format per dos sarments, l’un podat a dos borrons anomenat brocada i l’altra podat a 6-10 borrons anomenat pistola o verga.

Pupitre: Suport inclinat on es col·loquen cap per avall les ampolles i on es remouen, amb l’objectiu de dipositar els sediments al coll de l’ampolla, al costat del tap.

Rima: Filera d’ampolles col·locades en posició horitzontal al fons de les caves per aconseguir la segona fermentació.

Sarment: Cadascuna de les branques dels ceps.

Tiratge: Acció d’omplir l’ampolla amb vi, sucres i llevats. Aquesta acció és prèvia a la segona fermentació.

Varietat: Qualsevol dels diferents tipus de raïm que hom pot conrear. Cada varietat té les seves característiques pròpies pel que fa a color, consistència, sabor, etc. Macabeu, Xarel·lo, Parellada i Ull de Llebre són varietats tradicionals al Penedès. Cabernet Sauvignon, Chardonnay o Gewürstraminer són varietats adaptades al Penedès durant les darreres dècades.

Verema: Collita del raïm que es realitza a la tardor. 

Vi: Beguda alcohòlica resultant de la fermentació del most.

Vinya: Camp plantat de ceps. També es pot utilitzar aquest mot per designar cadascun dels espècimens de Vitis Vinifera.

Vinificació: Nom que rep el procés pel qual el most es transforma en vi.

Xampany: Nom que rep el vi escumós elaborat a la regió francesa de la Xampanya.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s